Proviron Biverkningar

Eftersom Proviron är ett DHTderivat medför det inga risker i någon dos för östrogena biverkningar. Som tidigare nämnts fungerar Proviron faktiskt som ett antiöstrogen via sin aktivitet som en aromatashämmare i kroppen. Detta kan leda till minskning av östrogena biverkningar från andra föreningar via minskning av de totala cirkulerande plasmanivåerna av östrogen. Forskning har visat att på grund av denna effekt av Proviron har den använts medicinskt vid behandling av gynekomasti och bröstcancer på grund av dess starka androgena karaktär i kombination med dess antiöstrogena förmågor.

Eftersom Proviron främst är ett androgen, medför det risken för androgena biverkningar, och de är mer uttalade med högre doser. Provirons androgena biverkningar inkluderar: en ökning av fet hud (som ett resultat av ökad talgproduktion / sekretion), ökad ansiktshår och kroppshårtillväxt, samt den ökade risken för att trigga MPB (Male Pattern Baldness) hos de som är genetiskt känslig eller disponerad för det. Kvinnor är också benägna att virilisera genom användning av Proviron, som är utvecklingen av manliga egenskaper hos kvinnor (dvs fördjupning av rösten, ansiktshårtillväxt, utvidgning av klitoris, etc.). Det är också viktigt att notera att eftersom Proviron redan är ett derivat av DHT, kommer produkter som Finasteride, Proscar eller Dutasteride absolut inte göra någonting för att minska Promuns potentiella androgena biverkningar.

Eftersom Proviron inte är C17 alfaalkylerat (det istället metylerat på sitt första kol) har forskning visat att det inte är känt att producera hepatotoxiska effekter, och leverproblem är extremt osannolika med denna förening.

Provirons biverkningar inkluderar faktiskt negativa effekter på det kardiovaskulära systemet. Studier har visat att 100 mg Proviron dagligen under 6 månader har visat mycket signifikanta negativa effekter på kolesterolvärdena, både ökar det dåliga (LDL) kolesterolet och minskade det goda (HDL) kolesterolet med 65% respektive 35%.

Det är också troligt att Proviron kan ha en undertryckande effekt på den endogena naturliga testosteron produktionen (även om detta anses vara mycket svagt). Ändå har studier visat att 150 mg eller mindre per dag av Proviron att inget signifikant undertryckande av testosteron ger resultat. I samma studier resulterade högre doser (300 mg eller högre per dag) i signifikant undertryckande av testosteronnivåer.