Somastim

Mänskligt tillväxthormon: myt och verklighet

Många människor associerar hgh enbart med sport. Det är faktiskt sant, men väldigt få av oss vet att tillväxthormon också används för att förlänga livet och läka kroniska sjukdomar. Humant tillväxthormon (somatotropiskt hormon, somatotropin) är ett av polypeptidhormonerna i den främre loben i hypofysen. Hgh-terapi leder till linjär tillväxt hos barn och ungdomar (på grund av tillväxten av rörens ben i extremiteterna). Som för vuxna förlorar de grundläggande funktionerna för somatotropin, det vill säga detta ämne orsakar inte ytterligare benväxt hos vuxna (utom i vissa fall). Ändå spelar dess anabola egenskaper en viktig roll i regleringen av proteinmetabolismen.(Somastim)

Somatotropin har en modulerande effekt på vissa funktioner i centrala nervsystemet (CNS). Det vill säga, detta är inte bara ett hormon utan också en neuropeptid som är involverad i regleringen av CNS-aktivitet. Det bevisas att somatotropin produceras i hjärnan. Hgh-receptorer finns i olika delar av hjärnan och i ryggmärgen. Det är också uppenbart att detta hormon är involverat i processerna för inlärning såväl som i reglering av homeostas. Från idag används syntetiska analoger av hgh, som är helt säkra.

Vad händer när utsöndringen av tillväxthormon är låg?

Låg nivå av somatotropin är den viktigaste faktorn för patologiskt åldrande, vilket orsakar blekningseffekter i olika kroppsvävnader. I genomsnitt observeras en minskning av somatotropin var tionde år (cirka 15%). 85% av 65-åriga personer har tecken på hypofysinsufficiens, vilket åtföljs av en minskning av hgh-nivåer: låg muskelmassa, osteoporos, psykiska störningar (depressionstendenser, minnesförlust, somatopause). Minskning av somatotropinnivåer reducerar dramatiskt vår resistens mot stress, och förvärrar depression.

När det gäller tillväxthormonbrist hos vuxna, lider de av förlust av muskelvävnad och tillväxt av fettvävnad (särskilt i bukregionen). Det finns också metabola störningar: problem med glukostolerans och insulinproduktion, höga blodnivåer av triglycerider och lågdensitet lipoproteiner (LDL). Vanligtvis leder låg utsöndring av tillväxthormon i den vuxna kroppen till ett antal störningar (trötthet, svaghet, viktökning). För närvarande används hgh i medicin för behandling av olika sjukdomar. Låt oss prata om några av dem.

Mänskligt tillväxthormon för behandling av oavsiktlig viktminskning

Mänskligt tillväxthormon hjälper till att förebygga viktminskning i samband med undernäring (hos gamla människor). Gamla människor lider ofta av aptitlöshet (den så kallade åldrande anorexi). Nya studier har visat att åldersrelaterad HG-brist delvis är ansvarig för brist på aptit och svaghet hos äldre. Således ytterligare hgh injektioner kan hjälpa till att förbättra ämnesomsättningen och aptiten hos äldre patienter. En ny medicinsk indikation för hgh-injektion är troligen HIV och AIDS.

Många medicinska centra i USA använder för närvarande Somastim av Serono – en av varianterna av rekombinant tillväxthormon tillverkat av däggdjursceller. Detta läkemedel används för att blockera den specifika formen av undernäring som observerats i de sena stadierna av AIDS, liksom i de sista stadierna av cancer (oavsiktlig viktminskning i samband med atrofi i muskler, ben och organ). Många specialister tror att förlust av mager kroppsmassa leder till immundysfunktion, vilket gör det svårare för patienter att motstå livshotande infektioner. Således kommer hgh-terapi att leda till en förbättring av uthållighet och livskvalitet.

Somastim medicinsk information

Så långt känt innehåller Somastim mänskligt tillväxthormon. Det används för att stabilisera vikten hos patienter med AIDS. För närvarande finns det ingen annan terapi i de sena stadierna av sjukdomen med en liknande effekt på kroppsvikt. Fördelen med Somastim är att detta läkemedel leder till en ökning av den fettfria massan.

Naturligtvis botar Somastim inte AIDS, men det finns vissa indikationer på att det kan förlänga livet genom att öka mager kroppsmassa. Dessutom ledde inte Somastim-terapi till progressiv HIV-sjukdom. Samtidigt stimulerade läkemedlet produktionen av nya blodceller och minskade förekomsten av AIDS-associerade infektioner (såsom pneumocystis pneumoni och Kaposi sarkom). Som ni vet kan människans tillväxthormon föryngra vårt immunsystem. Därför hjälper Somastim-terapi HIV-infekterade patienter att bekämpa infektionssjukdomar. Så låt oss lista alla fördelarna med Somastim-terapi:

  • Somastim hjälper till att förbättra hjärtaktiviteten;
  • Det har en positiv effekt på fettmetabolismen;
  • Somastim skyddar din kropp från osteoporos;
  • Läkemedlet hjälper till att öka muskelvävnadstillväxten;
  • Somastimterapi förbättrar blodlipidprofilerna samt minskar risken för hjärtinfarkt hos äldre.
somastim

somastim

Somastim för andra indikationer

Hjärt-kärlsjukdomar och hjärtattacker leder till att miljoner liv förloras årligen. Tack vare olika studier finns det allt större bevis på att hormontillväxtterapi kan förhindra dessa dödliga sjukdomar. De patienter som lider av hgh-brist och de som lider av överproduktion av tillväxthormon är mer benägna att dö av hjärtsjukdomar. Men när kroppen har tillräcklig mängd tillväxthormon till sitt förfogande, är dess positiva effekt på hjärtfunktionen verkligen magisk. Patienter som lider av hgh-brist har en mycket hög nivå av dåligt kolesterol och en mycket låg nivå av bra kolesterol.

De lider också av höga nivåer av triglycerider, som är förknippade med hjärtsjukdomar och diabetes. Förutom kolesterol och fettvävnad lider dessa patienter också av ökade fibrinogennivåer, vilket är en viktig riskfaktor för både infarkt och stroke. Det finns också en tendens till högt blodtryck och hög insulinkänslighet. Vad händer när dessa patienter använder Somastim? För det första hjälper det att minska fettet och öka mager kroppsmassa. Hgh-terapi bränner djupa lager av fett i buken. För det andra hjälper det att ändra kolesterolnivån.

Det finns några indikationer på att Somastim till och med kan förbättra diabetes. Tillväxthormon som används i små doser hjälper till att sänka blodsockret. Det vill säga rekombinant form av hgh är oerhört fördelaktigt för diabetiker. Somastimterapi kan förhindra åderförkalkning i kranskärlen. Hgh ökar antalet vissa receptorer i leverceller som tar bort kolesterol. Somastim förbättrar också hjärtat och lungorna.

Många studier visar att tillväxthormon multiplicerar antalet hjärtceller och förbättrar hjärtfunktionen hos individer som lider av hypofysinsufficiens. Hgh förbättrar också vissa parametrar i andningssystemet. Således kan behandling med Somastim ha en långsiktig gynnsam effekt på lungfunktionen.

Hur använder jag Somastim?

Den optimala dosen av läkemedlet är 0,1-0,2 mg per 1 kg kroppsvikt upp till fyra gånger om dagen (på morgonen, före måltiderna, innan du lägger dig). Somastim administreras subkutant. Här är listan över oönskade biverkningar som kan orsakas av Somastim-behandling: huvudvärk, övre luftvägsinfektioner, influensa, buksmärta, artralgi, gynekomasti, överdriven svettning. Vissa av dessa biverkningar förekommer extremt sällan, även om de kan ha oerhört allvarliga konsekvenser.

Kontakta din läkare omedelbart vid allvarliga biverkningar. Du bör definitivt rådfråga din läkare innan du använder Somastim. Det rekommenderas inte att använda det på gravida kvinnor och ungdomar under 18 år.

Olika läkande egenskaper hos Somastim är nu föremål för intensiv granskning. De mest effektiva doserna och den optimala behandlingstiden studeras fortfarande. De flesta forskare på detta område tror dock att Somastim har en enorm potential att återställa hälsan efter trauma, sjukdom eller operation.

Referenser

  1. http://www.chicken.org.au/media-releases/
  2. https://science.sciencemag.org/content/125/3253/884
  3. https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajplegacy.1975.229.2.409
  4. https://www.semanticscholar.org/paper/Growth-hormone-pulsatility-profile-characteristics-Nindl-Hymer/7abe4979d86fe03cde64309f3540379582631ac9
  5. https://bjsm.bmj.com/content/40/suppl_1/i35