Somatotropin

Somatotropin: Vad är Somatropin?

I stort sett kallas humant tillväxthormon (HGH) somatropin / somatotropin – en peptidstruktur som produceras av den endokrina körtlarna. Somatotropin är en polypeptid som innehåller 191 aminosyror.

Somatotropins huvudroll är att bilda muskelmassa och hjälpa till att din kropp fungerar normalt. Det stimulerar levern och andra vävnader att producera insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1). I sin tur stimulerar IGF-1 bentillväxt och spelar också en nyckelroll i muskeltillväxt.

Somatotropin spelar en viktig roll i kolesterolmetabolismen. Låg nivå av tillväxthormon leder till åderförkalkning, stroke, hjärtattack och andra hjärt-kärlsjukdomar. Personer med tillräckliga nivåer av tillväxthormon tros vara mer motståndskraftiga mot stress.

Detta hormon orsakar en skarp linjär tillväxt hos unga (på grund av den snabba tillväxten av rörformiga ben i lemmarna). Överdriven eller otillräcklig utsöndring av somatotropin i barndomen leder till gigantism och dvärgism.

Hos vuxna orsakar somatotropinbrist akromegali – en endokrin sjukdom som åtföljs av förtjockning av händer, fötter, skalle (särskilt ansiktsdel) och andra mycket obehagliga symtom (huvudvärk, trötthet, synskada, intellektuell funktionsnedsättning).

Syntetisk somatropin kan användas i sporter för att minska förstörelsen av muskelceller och minska kroppsfett. Somatotropin stimulerar syntesen av proteiner och förbättrar lipolys. Det påskyndar också transporten av glukos och främjar ansamlingen av glykogen.

De grundläggande koncentrationerna av somatotropin i kroppen är små – 1-5 ng / ml. Dessa nivåer kan höjas under toppperioderna (upp till 45 ng / ml).

Somatotropin deltar i att stimulera muskeltillväxt. Dessutom hjälper det också:

 • Normalisera metaboliska processer;
 • Förbättra fettförbränningsprocesser;
 • Stoppa förstörelsen av muskelvävnad;
 • Stärka leder och ligament;
 • Öka nivåerna av glykogen i leverceller;
 • Öka antalet och storleken på leverceller och tymuskörtlar;
 • Förbättra syntesen av kollagen;
 • Återställa skadad vävnad och läka sår;
 • Öka sexuell aktivitet;
 • Förbättra blodlipidprofiler.

Glöm inte att somatotropin fungerar tillsammans med andra hormoner som produceras i levercellerna.

Det är också viktigt att veta att den största mängden tillväxthormon i kroppen kan hittas hos personer upp till 20 år. Därefter minskar beloppet med 15% under de kommande tio åren. Naturligtvis varierar mängden somatotropin i kroppen beroende på olika tidsintervall (under en persons liv).

Processen för HGH-sekretion sker regelbundet under dagen. I synnerhet finns det toppar när processen når sitt maximala värde (var 4-5: e timme). De högsta nivåerna av tillväxthormon produceras på natten (en timme efter att du somnat).

Så här produceras somatropin: hypofysen får en signal från hypotalamus och börjar producera somatotropin. Därefter kommer hormonet i blodet och når levern. I levercellerna omvandlas tillväxthormonet till ett annat ämne som kallas somatomedin (detta ämne kommer in i muskelcellerna i hela kroppen).

Somatropin kliniska tillämpningar

Somatotropin används ofta i medicin för behandling av utvecklings- och tillväxtstörningar hos barn. Sådan behandling bör genomföras så snart som möjligt: huvudrätten ska avslutas innan ungdomarna når upp. HGH är för närvarande ett av de bästa sätten att behandla hypofysdvärg.

Somatotropin används ofta för att behandla nervsjukdomar. Därför kan det användas vid behandling av depression under övervakning av en läkare.

När det gäller sport används somatotropin oftast i kroppsbyggande. Det har en god anabolisk effekt och hjälper till att sänka kroppsfettprocenten hos idrottare. Somatotropin påskyndar lipolys och främjar således aktiv fettförbränning. Dessutom har somatotropin följande effekter: det bromsar åldersrelaterade processer och hjälper till att stärka benvävnaden.

Somatropinbrist

Funktionerna hos det endokrina systemet förstås inte helt förrän nu. Men om överskottet av HGH bidrar till tillväxten av alla vävnader, tappar tvärtom somatropinbrist tillväxten av celler.

Till exempel, om ett barn eller tonåring inte har tillräckligt med tillväxthormon i blodet, betyder det att han kommer att drabbas av vissa tillväxtstörningar (dvärg). När det gäller en vuxen leder bristen på somatropin till tidig åldrande. Precis som när det gäller akromegali kommer dina inre organ att drabbas utöver estetiska störningar. Här är några tecken på somatropinbrist:

 • Muskelförlust. Som regel främjar brist på HGH produktionen av östrogener – kvinnliga hormoner som orsakar fettansamling.
 • Ökning i fettvävnadsmassa till följd av minskad muskelmassa.
 • Depression och andra psykologiska problem på grund av ökning av östrogen.
 • Nedsatt hjärtfunktion. Det är känt att HGH är ett anaboliskt hormon. Ändå kommer vårt hjärta inte att fungera ordentligt utan tillräcklig mängd somatropin.
 • Benskörhet. Hög risk för benfraktur hos äldre är förknippad med bristen på somatropin.

Somatotropin anti-age effekter

Mänskligt tillväxthormon kan hjälpa till att föryngra din kropp. Tillväxtfrämjande faktorer råder i vår kropp upp till 30 år. Efter det, och särskilt i ålder, är återhämtningsprocesserna extremt svaga och de destruktiva processerna är mycket starka. Därför kan somatropin ha en positiv effekt.

Specialister betonar att små profylaktiska doser av tillväxthormon används för att höja dess nivå och förlänga livslängden. Det är vettigt för dem som är 30-40 år gamla. Det är dock värt att använda under övervakning av en läkare.

Men på grund av de höga kostnaderna för injektioner fortsätter människor att leta efter billigare sätt att öka tillväxthormon i kroppen. Det finns flera sätt för tillfället. Först och främst, prova att använda aminosyror, arginin, ornitin, glutamin, zink och några andra preparat. Det är bevisat att dessa tillskott kan öka nivån på tillväxthormon med 30% eller mer.

Höga nivåer av somatotropin har en gynnsam effekt på det kardiovaskulära systemet. Enligt statistik dör människor med låga nivåer av tillväxthormon ofta av hjärt-kärlsjukdomar. Låga nivåer är ofta den främsta orsaken till en ökad risk för stroke. Andra kliniska studier visade att patienter som använde tillväxthormon lyckades gå ner i vikt, öka muskelmassan, förbättra libido och immunfunktion.

De senaste studierna visar att HGH-nedgången varken är ersättningsbar eller permanent. Vissa experiment visar tydligt att låg utsöndring av tillväxthormon är reversibelt genom konstgjorda syntetiserade läkemedel.

somatotropin

somatotropin

Hur du ökar dina somatotropinnivåer

Låt oss titta närmare på de naturliga sätten att öka nivåerna av tillväxthormon i kroppen. Låt oss börja med de faktorer som påverkar syntesen av somatotropin:

 • Stressfulla situationer (även periodisk stress);
 • Höga nivåer av kortisol i blodet;
 • Överstimulering av centrala nervsystemet;
 • Felaktig diet med kolhydratmat.

Å andra sidan är det de stimulerande faktorerna för att producera somatotropin:

 • Fysisk aktivitet;
 • Kosttillskott. Du måste konsumera aminosyror (glutamin, arginin, ornitin) tillsammans med naturliga produkter (pumpafrön, pinjenötter, hård ost, soja, kokta ägg).
 • Högkvalitativ sömn och vila. Cirka 80% av den totala mängden tillväxthormon produceras medan du sover. Därför är det särskilt användbart att sova 7-8 timmar om dagen. Det blir ännu bättre om du tar en tupplur i 20-30 minuter under dagen.
 • Rätt näring. Glöm inte de grundläggande principerna för hälsosam kost. Använd långsammare proteiner som lätt smälts (äggvit eller keso med låg fetthalt).

Dessa enkla regler hjälper dig definitivt att öka mängden tillväxthormon. Kom ihåg: somatotropin är en mycket kraftfull komponent som påverkar tillväxten och utvecklingen av dina kroppssystem. Och viktigast av allt, glöm inte att det finns många naturliga sätt att öka nivån av somatotropin i blodet.

Referenser

 1. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2017/021148s049lbl.pdf
 2. https://www.deadiversion.usdoj.gov/drug_chem_info/hgh.pdf
 3. https://medicalxpress.com/news/2007-01-proof-growth-hormone-therapy-longer.html
 4. https://quackwatch.org/related/hgh/
 5. https://web.archive.org/web/20110903125813/