Tillväxthormon (HGH) Biverkningar

Hgh-injektioner är ganska populära bland proffs och sportfans. Men fler och fler experter talar om oönskade biverkningar och andra faror med att använda detta läkemedel. Informationen är dock ganska motstridig. Vissa experter anser tillväxthormon vara ett av de mest effektiva medlen för att förlänga livet, medan andra hävdar att det är mycket skadligt för vår kropp.

Tillväxthormon – verkningsmekanism

Humant tillväxthormon eller somatotropin är ett protein som utsöndras i den främre loben i hypofysen (i den endokrina körteln). Förresten, hgh produceras hela människans liv. Hgh-produktionen är dock långsammare hos personer med mognader. Den normala nivån av tillväxthormon når sitt högsta under tidig barndom, medan toppens sekretion observeras under tonåren (pubertet, intensiv linjär tillväxt).

Hgh påverkar direkt de endokrina körtlarna: det påskyndar tillväxt av muskelmassa och reglerar människans benmetabolism. Somatropin blockerar aktiviteten hos enzymer som har en förstörande effekt på aminosyror. Det reglerar syntesen av kollagen i benvävnad, hud och andra vävnader och organ.

Fysiologiska effekter av humant tillväxthormon

Hgh blockerar ett stort antal destruktiva processer i människokroppen och stimulerar återhämtningsprocesser. Många auktoritativa forskare säger att vår kropp föryngras under påverkan av tillväxthormon. Somatropin hjälper till att stärka vårt bensystem, omvandla fettavlagringar i muskler, öka immuniteten, öka mental kapacitet, minska kolesterolnivån, öka sexuell aktivitet etc.

Fördelarna med hgh är otroliga – du hittar inte så många saker som fungerar bra inom sportnäring, peptider eller till och med anabola steroider.

Fördelarna och fördelarna med mänskligt tillväxthormon:

 • Muskeltillväxt (anabol effekt) och förebyggande av muskelskada (antikatabolisk effekt);
 • Snabb läkning av sår, skador, brännskador;
 • Hudföryngringseffekter;
 • Tillväxt av inre organ (i fall av atrofi);
 • Benväxt;
 • Höjda blodsockernivåer;
 • Optimal immunsystemprestanda.

Varför behöver du ta Tillväxthormon ?

Den åldersrelaterade nedgången i hgh-produktionen är en naturlig process. Men det påverkar inte personen på ett positivt sätt. Hgh-funktionen är inte begränsad till att stimulera tillväxten av muskelmassa. Detta hormon bromsar degenerativa patologier som förekommer i kroppen hos varje person med ålder. Det ansvarar också för att stödja mental aktivitet. Tillväxthormonbrist kan orsaka motsatt resultat: låg vitalitet, brist på sexuell lust, förlust av muskelmassa etc. Därför kan syntetiserade analoger av hgh användas för att förhindra dessa oönskade reaktioner.

När ska man använda Tillväxthormon ?

Den främre hypofysen producerar humant tillväxthormon – somatotropin. Det syntetiseras i betydande mängder medan du är ung. Produktionen av naturlig hgh minskar vid 30 års ålder. Beredningar som innehåller syntetisk somatotropin används vanligtvis för att behandla hgh-brist hos barn i samband med intrauterin tillväxtfördröjning, progressiv njursvikt eller kondrodysplasi (dvärg på grund av onormal brosktillväxt). När det gäller vuxna används syntetisk somatotropin i fall av brist på somatotropin i kroppen, genetiska och kromosomala sjukdomar, extrem viktminskning, etc. Tillväxthormonpreparat kan också effektivt stärka benvävnaden, öka muskelmassan och minska mängden fett i kropp. Det är därför de används aktivt i kroppsbyggande. Som regel förekommer hgh-biverkningar endast vid överdos eller efter en långvarig terapi.

Möjliga biverkningar av användning av Tillväxthormon

Mänskligt tillväxthormon anses vara ett anabola medel som främjar ett mer intensivt flöde av metaboliska processer i kroppen, vilket i sin tur leder till en minskad livslängd. Följande biverkningar kan uppstå vid användning av hgh-injektioner: illamående, huvudvärk, hyperglykemi, ökat intrakraniellt tryck, diabetes mellitus, onormal bentillväxt, etc. Det är nödvändigt att byta injektionsområden för att undvika lokala reaktioner (lipoatrofi).

För det första är somatotropin och insulinhormoner antagonister. Höga mängder syntetiskt tillväxthormon ökar produktionen av insulin. Som ett resultat sjunker glukosnivån i blodet (hypoglykemi).

Höga doser av tillväxthormon kan ibland påverka hypofysens funktion och produktionen av somatotropin. Detta kan leda till onormal bentillväxt och orsaka en allvarlig sjukdom som kallas akromegali.

Tunnelsyndrom – denna biverkning kännetecknas av smärta och domningar i extremiteterna. Den främsta orsaken till tunnelsyndromet är en ökning av muskelcellsantal som börjar blockera perifera nerver. Som regel försvinner detta syndrom vid lägre dosnivåer.

Överdriven mängd vätska i muskler – denna biverkning är förknippad med många hormonella läkemedel som används för anabola ändamål. Försök att minimera vattenretentionen genom att minska konsumtionen av salta livsmedel och undvika alkohol.

Högt blodtryck – denna biverkning kan undvikas antingen genom att minska doserna av hgh eller genom att ta antihypertensiva läkemedel.

Hyperglykemi betyder höga blodsockernivåer. Vissa patienter kan behöva ytterligare intag av insulin eller läkemedel som stimulerar bukspottkörteln.

Tillväxthormon (HGH) Biverkningar

Tillväxthormon (HGH) Biverkningar

Tillväxthormon biverkningar, som inte bekräftats av officiella källor:

 • Det tros att hgh-terapi kan leda till bukfetma över tid (som ett resultat av intern hyperplasi). Detta faktum har emellertid inte bekräftats. Experter säger att många professionella idrottare använder stora doser av tillväxthormon i kombination med andra anabola steroider, vilket indirekt kan leda till bukfetma.
 • Impotens och infertilitet. Enligt experter ledde hgh-injektioner inte till patologiska förändringar i sexuell funktion, och orsakade inte undertryckandet av naturlig tillväxthormonproduktion.
 • Tumörer – hgh-injektioner stimulerar inte cellförändringar och orsakar inte cancer.

Några rekommendationer om hur man använder Tillväxthormon – HGH

Smärta är den viktigaste signalen som är förknippad med oönskade biverkningar efter överdriven och långvarig administrering av tillväxthormon. Syntetisk somatotropin ska tas enligt anvisningarna för att förhindra onormal bentillväxt. Dessutom bör du veta att det är möjligt att ta tillväxthormoner endast för terapeutiska ändamål, som föreskrivs av läkaren.

Därför är det nödvändigt att nykter inse de möjliga konsekvenserna av syntetiskt tillväxthormonförbrukning. I allmänhet bör all medicin för att bygga muskelmassa endast användas av professionella idrottare och under övervakning av en läkare.

Hur man ökar HGH-produktionen utan att använda syntetiska analoger

Rätt sömn och fysisk aktivitet hjälper till att stimulera naturlig hormonproduktion. Ju mer tid som ges till fysisk ansträngning, desto högre hgh-nivåer får du. En ny studie visade att personer som ständigt bedriver idrott har högre nivåer av tillväxthormon.

Enligt studier inträffar hgh-sekretion medan du sover, och den största toppen observeras i början av den djupa fasen. Därför är det viktigt hur många timmars sömn du får på natten. Den rekommenderade sömntiden bör vara från 7 till 9 timmar.

Rätt kost är också viktigt. Koncentrationen av näringsämnen spelar en viktig roll i syntesen av hgh. Din kost ska vara balanserad. Försök att välja mager mat, eftersom feta livsmedel leder till en minskning av tillväxthormon.

HGH-terapi: slutsats

Eventuella hormonella läkemedel som används för anabola ändamål kan leda till irreversibla effekter. Det finns inga steroider eller hormoner som är helt säkra. Kom ihåg att du inte bör börja med kurs utan hjälpmedicin – annars kommer du inte att uppnå önskat resultat. Var därför försiktig och konsultera erfarna sjukvårdspersonal innan du bestämmer dig för att använda hgh-injektioner.

Tillväxthormon (HGH) Biverkningar Referenser

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2657499/
 2. https://bjsm.bmj.com/content/40/suppl_1/i35
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2688
 4. https://quackwatch.org/related/hgh/
 5. https://books.google.com.tr/books?id=jteRUMN5xaEC&pg=PA12&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false