Vad är en efter kur terapi (PCT)

Vad är PCT?

Vid utfodring av exogena ämnen avsedda att öka eller minska produktionen av organiskt material (t.ex. prohormoner ), sätter den mänskliga kroppen i rörelse, en serie processer utformade för att anpassa sig till situationen.

Detta är vad som händer till exempel när en idrottsman använder anabola steroider – även känd som ”syntetiskt testosteron” -: för att förhindra överbelastning reducerar kroppen antingen eller stänger helt sin produktion av det maskulina hormonet.

Det senare kan vara särskilt farligt, eftersom en idrottare inte kan stanna för alltid på steroider, med tanke på dess välkända, fruktansvärda biverkningar – impotens, krympade testiklar, smärtsamma erektioner och liknande.

När endogen produktion av testosteron minskar ökar dessutom nivåerna av östrogen och progesteron (feminina hormoner, som män har i en andel på 1: 100 jämfört med testosteron).

Effekterna av en sådan ökning är elaka för en kroppsbyggare: muskelbildningen minskar och midjan börjar lägga upp lite fett; energinivåerna sjunker och det kan finnas tecken på depression.

Det har till och med rapporterats om män som växer bröst.

Med minskad produktion av testosteron spelas också två andra element in: kortisol och ett protein som kallas ’könshormonbindande globulin’ (SHBG).

Cortisol, förutom att kallas ”stresshormonet” av en anledning, är skadligt för musklerna. I närvaro av testosteron hålls ganska mycket på avstånd, men med det maskulina hormonet på en låg punkt är kortisol fritt att göra det den älskar mest: förstöra muskelvävnad.

SHBG, å andra sidan, binder till testosteron och håller ner det. Det kommer att finnas för mycket SHBG efter en steroid kur, och det kommer att köra showen tills testosteronproduktionen överskrider sina gränser igen.

Så för att sammanfatta: som ett sätt att förhindra att kroppen helt stänger av sin testosteronproduktion och producerar istället högre nivåer av feminina hormoner, kortisol och SHBG, på slutet av 1980-talet kom bodybuilding-industrin med konceptet efterbehandling eller PCT.

Istället för att låta kroppen korrigera i sig själva de fördärvningar som orsakats av anabola steroiderkonsumtion – vilket kan ta upp till fyra månader – använder idrottare nu PCT-tillskott som reducerar tiden till i genomsnitt sex veckor.

Vad PCT gör är att få hormonproduktionen tillbaka till sina ursprungliga nivåer, samt att kontrollera att varje inre organ är i god form och hälsa.

Tack vare PCT kan idrottare komma från en anabol steroid kur och hålla sina muskler vinst, återställa testosteronproduktion och hålla kortisol och andra irriterande element i fjärran.

Varför behöver vissa SARMs det?

Som ett sätt att ge fitnessentusiaster något för att hjälpa dem att få de resultat de letar efter, utan farliga biverkningar av anabola steroider, har läkemedelsindustrin utvecklat selektiva androgenreceptormodulatorer – även känd som SARMs.

Anabola steroider ger, som nämnts tidigare, oönskade biverkningar som kan sträcka sig från enkel akne till en förstorad prostata och en ökad möjlighet till blodproppar, vilket i sin tur ökar risken för hjärtattack.

Å andra sidan har SARMs, trots att de ännu inte godkänts av något reglerande organ i USA eller Europa, testat väl på kliniska prövningar som ett säkrare sätt att öka testosteronnivåerna, med de önskade konsekvenserna av muskeltillväxt, ökad uthållighet och snabbare återhämtningsperioder, bland andra.

Dessutom kan idrottare hitta en specifik SARM för att matcha deras behov, oavsett om de ser fram emot att bygga muskler, förbättra prestanda eller öka uthållighet.

I stället för att syntetiskt ersätta testosteron, som anabola steroider gör, efterliknar SARM effekterna av det maskulina hormonet; det vill säga de öppnar översvämningsluckorna och släpper ut kroppskomponenter som hjälper till med proteinsyntes, muskeltillväxt och förebyggande av benavfall.

Det vackra med det är att de inte gör något att göra med det endokrina systemet, vilket är anledningen till att de flesta SARM, när de tas i föreskrivna doser, inte behöver en PCT.

Men trots att SARM inte är så skadliga och aggressiva som anabola steroider, är vissa av dem kan fortfarande behöva en PCT .

Till att börja med finns det två huvudtyper av SARM: steroid och icke-steroid. Kom ihåg att SARM öppnar översvämningsportarna inågrakroppsliga komponenter?

Det är vad icke-steroida, proteinbaserade SARM: er gör: de differentierar, de kan berätta vilka celler de ska stimulera och vilka de ska lämna orörda.

Steroidal SARMs gör det inte, och eftersom de inte gör det, kan de stimulera delar av ditt DNA som inte är relaterat till muskelbyggnad eller benförbättring.

Dessutom används SARMs troligen i uppsättningar av två eller tre.

Om du till exempel är en avancerad SARM-användare som vill bulk, rekommenderar experter att du tar 10 milligram LGD 4033 (Ligandrol) staplade med 25 milligram MK 677 (Ibutamoren) och 10 milligram YK 11.

Endast i sådana fall kan det vara till hjälp att implementera en kort PCT bara för att återställa kroppens hormonproduktionsnivåer till normal på egen hand.

Hur fungerar PCT?

Som det har sagts kan en PCT vara till stor hjälp för att återställa kroppens förmåga att producera de viktigaste hormonerna på egen hand.

Det är obligatoriskt för de idrottare som kryssar på anabola steroider eftersom endogen testosteronproduktion minskas eller stängs helt av efter att ett syntetiskt substitut har tagit över.

På en mer detaljerad nivå, vad som händer, är att steroidförbrukning kan kasta bort balansen i din hypothalamisk-hypofysen-binjurar (HPA) -axel, ett namn som ges till en uppsättning interaktioner mellan hypothalamus, hypofysen och binjurarna (eller suprarenala) körtlar.

Bland många homeostatiska system i kroppen reglerar HPA-axeln reproduktionssystemet, som innehåller testiklarna som i sin tur producerar det mycket eftertraktade testosteronet.

Som sagt kommer en PCT att stimulera hypofysen att producera luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH), vilket senare kommer att främja produktionen av testosteron av testiklarna.

Det bästa sättet att uppnå detta är genom att använda en selektiv östrogenreceptormodulator (även känd som SERM).

Förutom att hjälpa kroppen att producera testosteron kommer dessa ämnen att motverka och inaktivera östrogen, så att män inte lider av hypogonadism (små testiklar) och infertilitet.

Alternativ inkluderar Nolvadex, Clomid, Raloxifene och Fareston. Experter rekommenderar att SERM inte under några omständigheter får utelämnas från en PCT.

Andra föreningar som kan vara användbara för en PCT är aromatashämmare (AI). De fungerar något annorlunda än SERM, men med liknande resultat.

Vad de gör, som namnet förklarar, är att hämma aromatasenzymet, ansvarigt för att omvandla androgener till östrogen.

Vissa AI-alternativ är Aromasin, Arimidex och Letrozole.

Den sista substansen man kan använda när man möter en PCT är humant korioniskt gonadotropin (HCG), ett namn för syntetisk LH.

Som sagt har LH stimulerat skapandet av testosteron, vilket är bra. Men HCG har en nackdel: det främjar också aromatasaktivitet i mäns testiklar, vilket i sin tur främjar högre nivåer av östrogen i kroppen.

Av den anledningen rekommenderar experter att HCG ska tas med aromatashämmare.

Sist men inte minst har stora doser vitamin D (Cholecalciferol) visat sig vara effektiva vid både ökning av testosteron och undertryckande av SHBG-nivåer i kroppen.

Goda nyheter: D-vitamin är mycket lätt att hitta – se upp! Det kommer naturligt med solljus, och du kan också hitta det i äggulor, lite fisk och svamp.

Om det inte räcker kan du dock alltid ta tillskott.