Är tillväxthormon säkert?

augusti 10, 2020 Av Av admin

Är tillväxthormon säkert?

Tillväxthormon (somatotropin) utsöndras från den främre hypofysen. Det tillhör polypeptidhormoner. Det påverkar människans tillväxt. Många idrottare och äldre använder det tack vare dess anabola effekt.

Tillväxthormonbehandling minskar andelen fett och påskyndar muskeltillväxten. Det hjälper till att reglera kolhydratmetabolismen, ökar absorptionen av kalcium i benvävnaden och ökar IGF-1-nivåer (massor av anabola processer förekommer i kroppen tack vare IGF-1).

Tillväxthormon har dagliga toppar (vanligtvis i intervaller på 4-6 timmar). Vår kropp producerar tillräckligt med tillväxthormon under djup sömn.

Naturligt somatotropin utsöndras upp till 20 år, vilket stimulerar vår tillväxt. Men efter det minskar tillväxthormonproduktionen. Till exempel kommer du att ha cirka 50% naturligt somatotropin vid 60 års ålder.

Tillväxthormon och allmän hälsa

Tillväxthormon används ofta för behandling. Barn använder tillväxthormon vid minskad tillväxthormonproduktion. Tillväxthormon används också hos AIDS-patienter, hos patienter med Turners syndrom, progressivt njursvikt (hos barn). Det är helt säkert vid medicinsk rådgivning.

Vissa vuxna patienter använder tillväxthormon vid korttarmssyndrom. I detta fall absorberas inte näringsämnen i tunntarmen i rätt utsträckning. Sammantaget kommer tillväxthormonterapi att hjälpa dig att få muskelmassa, stärka dina ben, minska risken för hjärtsjukdomar och förbättra din allmänna hälsa.

Tillväxthormon inom idrottsnäring

Till en början användes tillväxthormon endast för att hjälpa allvarligt sjuka patienter och barn. Men lite senare, på grund av dess anabola egenskaper, blev det allmänt känt bland kroppsbyggare. Det används också av individer inom friidrott, cykling, baseball och styrklift.

Effektiviteten av tillväxthormonterapi beror på många faktorer: fysisk träning, psykologiskt tillstånd, etc. Därför är det mycket svårt att diskutera tillväxthormoneffekter i varje enskilt fall. De som använde tillväxthormon kände sig mindre trötta efter fysisk aktivitet än de som inte använde det. Dessutom behövde de mindre tid för att återhämta sig från ett träningspass. Det vill säga tillväxthormon är säkert för dem som är engagerade i professionell idrott.

Tillväxthormonsäkerhet i åldrande terapi

När vi blir äldre börjar vi uppleva en minskning av bentäthet och muskelförlust. Det vill säga våra muskelfibrer blir svagare, våra lever, njurar och andra organ börjar gradvis arbeta långsammare, vår hud blir tunnare, etc. Samtidigt kan tillväxthormoninjektioner bryta de negativa trenderna hos äldre personer. Åtminstone har effektiviteten och säkerheten för tillväxthormonterapi visats i friska äldre människor i praktiken. Många av dem hade tecken på förbättrad bentäthet, ökad rörlighet och förbättrad förmåga att fungera bra.

Tillväxthormonterapi kan förhindra ett stort antal destruktiva processer i människokroppen. Tillväxthormon ökar din benmineraltäthet, vilket är mycket viktigt för dem som är rädda för osteoporos och osteopeni (kvinnor som upplever klimakteriet).

Somatotropin har en föryngrande effekt, vilket är förknippat med en direkt stimulering av hudcells syntetiska funktion. Således, Tillväxthormon förbättrar din hud, hår och naglar.

Vissa forskare säger att tillväxthormon främjar föryngring av din kropp: du ser 10 eller 20 år yngre ut. Dessutom kommer du att få ett starkt bensystem, bränna mer fett, få muskelmassa och förbättra din sexuella prestanda.

Således är det vettigt att använda tillväxthormon hos patienter över 40-50 år gamla. Men för närvarande är det mycket dyrt (tusentals dollar per år). Naturligtvis är det viktigt att använda tillväxthormon under övervakning av en läkare.

Vad sägs om tillväxthormondoseringar?

Tillväxthormon är det starkaste läkemedlet som används för att öka muskelmassan och minska kroppsfettet. Men för att uppnå önskat resultat bör många följa en strikt måltidsplan, träna regelbundet och använda Tillväxthormoninjektioner . Så, kursens längd och Tillväxthormondosering beror mest på din träningsintensitet. Till exempel är doseringen för idrottare 8 IE per dag, vilket kanske inte är för mycket för den effektiva muskelvinsten i bodybuilding eller styrkelyfta.

När det gäller kroppsbyggare bör doseringen vara minst 12-16 IE inom 3 månader. De använder tillväxthormon i stora doser av ett enkelt skäl: deras kropp vänjer sig snabbt till läkemedlet. När det gäller PCT kan man använda tillväxthormon valfritt i en dos av 2 IE inom 4-7 veckor. Det är inte förbjudet att använda tillväxthormon i 6 månader eller mer, utan endast i små doser av 2-4 IE per dag.

När det gäller medicin används tillväxthormon för att behandla barn med tillväxtstörningar orsakade av otillräcklig sekretion av tillväxthormon, liksom vuxna med svår tillväxthormonbrist.

Dosen av tillväxthormon i medicinen är olika (beroende på sjukdomen). Den initiala dosen för behandling av tillväxthormonbrist hos vuxna är cirka 0,5-1 IE. Den rekommenderade dosen för långvarig behandling är högst 3-4 IE per dag. Den genomsnittliga dosen av tillväxthormon som används för att behandla vuxna är 2 IE per dag. När det gäller medicin är tillväxthormon ett receptbelagt läkemedel som endast kan förskrivas av läkare som är specialiserade på endokrinologi eller barnnefrologi.

Om ditt mål är att förhindra åldersrelaterade förändringar, är det inte nödvändigt att använda högt Tillväxthormondoser (15-20 IE per dag). För de flesta patienter räcker det bara med 2 IE per dag. Den bästa tiden för injektion är på morgonen, omedelbart efter sömnen, när du har den lägsta nivån av naturligt tillväxthormon. Om du använder tillväxthormon för föryngring bör du injicera det i minst 6 månader.

tillväxthormon-köp-1

Vad sägs om biverkningar förknippade med tillväxthormoninjektioner?

Tillväxthormon är ett välkänt anabola medel. Det kan påskynda din ämnesomsättning betydligt och generera fria radikaler i kroppen, vilket i sin tur leder till några negativa konsekvenser: illamående, huvudvärk, hyperglykemi, stroke, hjärtattack, akromegali, diabetes, cancer etc.

Det är också nödvändigt att periodiskt ändra platserna för tillväxthormoninjektioner för att undvika lipoatrofi (förlust av fettvävnad).

Tillväxthormon juridisk status

Vissa rekommendationer och begränsningar har fastställts för godkända tillväxthormonpreparat. Endast de läkare som är bekanta med tillväxthormonbrist har rätt att initiera Tillväxthormonterapi . Dessutom bör de känna din medicinska historia för att förskriva tillväxthormonpreparat.

Generalisering

Tillväxthormonterapi tenderar att vara den mest studerade behandlingen i amerikansk vetenskap. När allt kommer omkring är FDA inte emot att använda tillväxthormon för att behandla kliniskt diagnostiserad tillväxthormonbrist. Många medicinska undersökningar har visat att tillväxthormon är förvånansvärt säker, både för kortvarig och långvarig användning. Det finns några biverkningar, varav de flesta är reversibla. De flesta av dem kan uppstå om du injicerar en dos som är mycket högre än den terapeutiska.

Kom ihåg att du inte bör börja tillväxthormonkurs utan medicinsk rådgivning – annars kommer du inte att uppnå önskat resultat. Var därför försiktig, använd tillväxthormoninjektioner på ett ansvarsfullt sätt, undvik höga doser och rådfråga alltid din läkare.

Referenser

  1. https://www.uspoultry.org/faq/faq.cfm_from_farm_to_table/index.asp
  2. http://www.chicken.org.au/media-releases/
  3. https://science.sciencemag.org/content/125/3253/884
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2689
  5. https://academic.oup.com/mbe/article/19/7/1083/1068585
  6. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00122.2002