Tillväxthormon för kroppsbyggande och idrottare

augusti 11, 2020 Av Av admin

Först användes syntetiskt tillväxthormon vid kroppsbyggnad för att öka muskelmassan. Men det fanns olika åsikter om dess effekt på kroppen. Någon säger att detta är ett mystiskt, fantastiskt läkemedel, medan någon talar om tillväxthormon kolossal skada och negativa biverkningar.

Sedan 1970-1980 började många professionella idrottare att öka muskelmassan. Enligt några av dem berodde det inte på en betydande proteinökning i deras dieter. Många av dem började helt enkelt använda hormonella läkemedel.

Tillsammans med den växande populariteten av tillväxthormon, var många specialister övertygade om dess skada på hälsan, medan andra trodde att den konstgjorda ökningen av tillväxthormonnivåerna inte påverkar den allmänna hälsan. De som vågade använda syntetiskt tillväxthormon konstaterade att det var effektivt för att bygga mager muskelmassa. Till dags dato är tillväxthormon en av de mest populära läkemedlen inom professionell kroppsbyggnad.

Det liknar effektiviteten som anabola steroider (dessa producerades på 50-talet av förra seklet). På den tiden visste kroppsbyggare runt om i världen hur de skulle bli större. När det gäller tillväxthormon blev det populärt i världen av kroppsbyggande på 70-talet av förra seklet – det var dags att använda läkemedel som inte kunde upptäckas under dopningstester.

Vad ska vi veta om tillväxthormon?

Somatropin eller tillväxthormon orsakar muskel- och kroppstillväxt. Detta är en naturlig substans som syntetiseras i vår kropp för att ge fysisk tillväxt. Förresten, tillväxthormonnivån är mycket högre i den yngre generationen än hos vuxna. Det bör också sägas att tillväxthormonnivåerna minskar med åldern: det kommer att falla med 25% efter 30, med 50% vid 60 års ålder, etc.

Tillväxthormon får stor popularitet inom kroppsbyggande. Det finns fortfarande några frågor om effekten av detta hormon.

I allmänhet produceras naturligt tillväxthormon i vår kropp under hela livet i små mängder (i jämförelse med andra hormoner). Dess utsöndring är högre när vi är unga, då faller den gradvis vart tionde år. Idag finns olika typer av syntetiskt tillväxthormon tillgängliga. Faktum är att människor använder det för tillväxt av celler och vävnader.

Det bör noteras att tillväxthormon verkligen är ett mycket effektivt läkemedel som orsakar muskeltillväxt och främjar fettförlust. Det passar dock inte för alla: du måste följa en balanserad kost och träna regelbundet.

Varför använder de tillväxthormon i kroppsbyggande?

På grund av det låga antalet biverkningar har detta läkemedel många fördelar jämfört med anabola steroider. Hittills finns det nya studier som visar hur man använder detta läkemedel inom olika områden.

De viktigaste effekterna av tillväxthormon inkluderar:

 1. Stimulering av muskeltillväxt och muskelbyggnad. Tillväxthormon blockerar insulin, hämmar fettförbränning, främjar anabolism, föryngrar muskelfibrer och vår kropp som helhet.
 2. Fettförbränningsprocess. Tillväxthormoninjektioner kan omvandla fettceller till energi, vilket är oerhört användbart för feta människor. Dessutom bidrar detta läkemedel till att förbättra metabolism av protein och kolhydrater.
 3. Bra sömnkvalitet, ökad libido.
 4. Friska leder, ben och ligament.
 5. Acceleration av sårläkning. I detta avseende har tillväxthormon mer fördelar än steroidpreparat. Till exempel kommer GH-injektioner inte att orsaka signifikanta biverkningar (om de används i rätt doseringar).

Vad sägs om tillväxthormonöverskott eller brist i kroppsbyggande?

Tillväxthormon är en naturlig substans, som är otvetydigt viktig för vår kropp. Det måste utsöndras regelbundet för att alla kroppssystem ska fungera korrekt. Både tillväxthormonöverskott och brist kan bli en av orsakerna till hälsoproblem.

I vissa fall kan vår kropp uppleva Tillväxthormonbrist . Detta kan leda till en minskning av muskelvolym, fettansamling, låg bentäthet osv. Som ett resultat garanteras låg livskvalitet.

De flesta effekterna av minskade tillväxthormonnivåer är reversibla med hjälp av hormonbehandling. Det kan förbättra syntesen av fetter och proteiner, vilket resulterar i betydande muskeltillväxt.

När det gäller överskott av tillväxthormon kan detta leda till akromegali – onormal tillväxt av både ben och andra vävnader i kroppen. I sin tur kan akromegali åtföljas av diabetes och muskelsvaghet.

I varje fall i tid Tillväxthormonterapi hjälper till att återställa dina viktiga funktioner.

Vad sägs om biverkningar av tillväxthormon?

Tillväxthormonbehandling kan i vissa fall leda till hormonell obalans. Det är därför man bör konsultera en professionell innan man försöker tillväxthormoninjektioner. Ändå, Tillväxthormon biverkningar inom professionell kroppsbyggnad är extremt sällsynta. Du måste helt enkelt undvika doser över de rekommenderade nivåerna. I praktiken är följande biverkningar kända:

 1. Akromegali – detta händer endast vid tillväxthormon missbruk. Du bör aldrig använda extremt höga doser av tillväxthormon för att få bättre resultat.
 2. Tunnelsyndrom – man kan ha smärta och domningar i extremiteterna på grund av skadade perifera nerver. Denna biverkning är inte farlig: det första du bör göra är att minska dosen av läkemedlet.
 3. Vätskeretention i musklerna. I allmänhet hanterar de flesta idrottare inte överskottsvätska efter kursens slut.
 4. Problem med sköldkörteln – detta är en mycket sällsynt effekt. Om du vill förbättra din hälsa och återställa funktionen i sköldkörteln, bör du använda tyroxin (i en dos av 25 mcg per dag).
 5. Högt blodtryck – du bör antingen sänka dosen av tillväxthormon eller använda antihypertensiva läkemedel regelbundet.
 6. Hyperglykemi undviks genom att använda insulin eller vissa läkemedel som stimulerar bukspottkörteln. I själva verket är denna effekt helt reversibel. Du kan också ta ALA (Alpha-lipoic acid) för att återställa känsligheten för insulin.
 7. Hjärthypertrofi kan endast uppstå om tillväxthormon används i stora doser. Försök därför att använda den på rätt sätt.

Hur ska vi använda tillväxthormon?

Injicerbar tillväxthormon tas solo eller i kombination med andra droger. Det rekommenderas att injicera tillväxthormon på tom mage på morgonen eller dela upp den dagliga dosen i två lika stora delar. Minsta dos är 4 IE (för nybörjare) och den maximala dosen är 20 IE (optimal dos för proffs).

När du använder läkemedlet i stora doser rekommenderas det att lägga till insulin (5 IE under hela dagen). Läkemedlet administreras intramuskulärt eller direkt i buken.

Den rekommenderade kursens varaktighet är cirka 3 månader. Det är meningslöst att använda dessa läkemedel under en längre tid. Dessutom kan långa kurser leda till oönskade biverkningar.

Tillväxthormon vid kroppsbyggnad: generalisering

I allmänhet kommer tillväxthormoninjektioner inte att bry dig om de används i måttliga doser. Nästan alla biverkningar är reversibla. Samtidigt kan dessa läkemedel föryngra vår kropp.

Du bör veta att tillväxthormon hjälper din kropp att skapa nya muskelceller och bränna överflödigt fett, så att du kommer att gå ner i vikt även när du sover eller mellan träning. Tillväxthormon i kroppsbyggande gör att idrottare kan äta en enorm mängd mat utan att öka övervikt. Tja, du kommer att få mer muskelmassa eftersom antalet fettavsättningar i kroppen minskar. Detta läkemedel ger dig maximal effekt – det är det du kan känna dig säker på.

Referenser

 1. https://www.vanityfair.com/style/2012/03/human-grown-hormone-hollywood-201203
 2. https://www.deadiversion.usdoj.gov/drug_chem_info/hgh.pdf
 3. https://medicalxpress.com/news/2007-01-proof-growth-hormone-therapy-longer.html
 4. https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/57/2/410/2675630?redirectedFrom=fulltext
 5. https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1020949507265