William Bankier och steroider

augusti 13, 2020 Av Av admin

William Bankier (10 december 1870 – 4 september 1949) faktureras som “Apollo, den skotska Hercules”, var en stark man scenutövare som 1915 och 1919 också var “King Rat” av showbusiness välgörenhet Grand Order of Water Rats .

Tidiga år

Född i Banff i Skottland, den äldsta av fyra söner till William Bankier (1845–1900), en väv med handvävstol, och hans fru Mary Ann (née Clark) (1844–1901), som barn blev fascinerade av idén att vara cirkus artist, och i åldern 12 flydde han hemifrån och gick med i en cirkus som arbetare. Strax efter att hans far upptäckte hans vistelseort och samlade honom, men några månader senare sprang Bankier bort till havet och gick med i en skepps besättning. Efter att ha varit skeppsbrott hittade han sig i Montreal i Kanada där han arbetade som jordbruksarbetare. Åldern 14 gick han med i Porgie O’Brien’s Road Show där en av handlingarna var en stark man ; Bankier studerade sin handling och lärde sig sin rutin.

Strongman-karriär

När roadshows ursprungliga starkman inte kunde utföra sin handling på grund av berusning, dök Bankier, 15 år, på sin plats för att få en tillfredsställande prestanda. När starkman drack mer och missade fler föreställningar fortsatte Bankier att ta sin plats och växte gradvis i skicklighet som artist och stark man. Efter ungefär ett år lämnade Bankier roadshowen för att gå med William Muldoon ‘s atletiska kombination som turnerade i USA som främjar atletiska evenemang; Muldoon fakturerade honom som “Carl Clyndon, den kanadensiska starka pojken”, och Bankier tillförde brottning till hans handling.

Efter att han lämnade Muldoon gick han med Jack Kilrain , en tidigare mästare i tungvikt och som han lärde sig att boxa. Åldern 17 Bankier gick med Buffalo Bills vilda västern , en cirkusliknande attraktion som turnerade årligen. Därifrån gick han med Ginnett Circus i tre månader och spelade som ‘Carl Clyndon’.

Därefter gick han med i Bostock Circus, känd vid den tiden för att ha de bästa artisterna och handlingarna, och här polerade han och fäste sina starka färdigheter, en del av sin nya akt som innebar att lyfta en fullvuxen elefant som väger 32 cwt och balansera på ryggen på två stolar medan han lyfter en man med sin högra hand över huvudet medan han jonglerar plattor med vänster.

Apollo

Vid 1890-talet var Bankier tillbaka i Storbritannien och det var vid den här tiden han övertalades av Sir John Everett Millais för att ändra sitt scennamn från Carl Clyndon, och som ‘Apollo, den skotska hercules’, reste han runt om i världen och utförde för stora publik. Under sin akt skulle han framföra “Tomb of Hercules”, under vilken han skulle stödja ett piano med en sexpersons orkester och en dansare. Han slutade sin rutin genom att erbjuda 10 £ till alla som kunde bära en stor säck som väger 475 pund utanför scenen. När någon i publiken hade försökt och misslyckats skulle Bankier bära det själv.

1900 skrev BankierIdealisk fysisk kulturdär han utmanade populärt stark man av perioden Eugen Sandow till en tävling i viktlyft, brottning, springa och hoppa. När Sandow inte accepterade sin utmaning kallade Bankier honom en feg, en charlatan och en lögnare.År 1903 startade Bankier sin egen tidning, och i maj 1904-upplagan dök upp en ytterligare attack på Sandow, påstås skrivet av Sandows engångsmotståndare ‘Cyclops’, men tydligt faktiskt skriven av Bankier. Det stod: “Bild för dig själv en snygg man som snubblar på scenen med den korta pitter-patteren av en kinkig liten kvinna med ömma fötter och försöker undvika att trampa på en kompanjongs klänning och tvinga sig själv att se älskvärd. Det är exakt hur Sandow går på scenen. “

Senare år

Efter att ha gått i pension från scenen, med Mount Saldo (tidigare av Bröderna i Montague ) han öppnade Apollo-Saldo Academy i London, som lockade många av dagens berömda lyftare och brottare, inklusive George Hackenschmidt , Ferdy Gruhen, Maurice Deriaz, Zbysco och vinnaren av över 1 000 tävlingar och lätta brottningsmästare i världen, guld- och silvermedaljist i 1908-OS , London född George de Relwyskow . Han gick också i brottningskampanj, och bland hans klienter var Yukio Tani , en japansk jujutsu instruktör och professionell brottare. Med Tani grundade han British Society of Jiu-Jitsu. 1915 och 1919 var Bankier “King Rat” av den brittiska välgörenhetsorganisationen Grand Order of Water Rats .

William Bankier förblev aktiv i brottningsfrämjande tills hans död 79 år i september 1949 på Red Rocks Nursing Home i Cheshire . Han lämnade 15663 18s 2d £ i sin vilja.

referenser

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Bankier